Läckage-test för gasol

Det här är kanske inte något renodlat El-tips, men väl så viktigt. Gasol är väldigt nyttigt ombord, och samtidigt något av det farligaste vi tar med ombord. Att den stängs av ordentligt är viktigt. Ordna gärna med en elektriskt manövrerad gasolventil.

Lika viktigt är att kunna kontrollera att det inte läcker. Det finns läckspray  som man sprutar på skarvar och kopplingar, för att få en indikering om det läcker. Ännu enklare är det dock med en läckageindikator!

Läckageindikator

Läckageindikatorn består av en liten glasbehållare fylld med en vätska, som gasolen leds igenom. Därmed kommer man se tydliga bubblor i glaset då gasol förbrukas. Det fungerar ungefär som när barnen blåser i sugröret, så det bubblar i saften.

Bra och praktisk sak, som gör det lätt att testa att systemet är tätt! Tryck ned röda knappen, och kolla i koppen. Inga bubblor betyder tätt system. Det går lätt att prova funktionen genom att tända en gaslåga och dra ned på minsta nivån, för att simulera en (rätt stor) läcka. Tryck på röda knappen så bubblar det intensivt! (Glöm inte släcka långan sen…)

Finns i båtaffärerna, och kostar runt 600 kronor.

I den lilla glaskoppen bubblar det vid läckage.