Automatisk gasolventil

Sov gott med trygg avstängning!

Gasol ombord är bekvämt, men alltid ett orosmoment i bakhuvudet. Om det läcker kan det leda till en katastrof! Gasol är ju tyngre än luft, och lägger sig vid läckage närmast durken, och sipprar ned i kölsvinet. Därför kan det komma ut en hel del innan man upptäcker läckaget. En tändsticka i det läget är inte bra!

För att minska risken för glömska och olyckor kan det vara bra med en elektrisk, fjärrstyrd, avstängning av gasolen. Helst skall man ju alltid stänga gasolkranen vid flaskan då man inte använder spisen, men det är lätt att glömma. Och man kommer på det när man krupit ner i sängen, och det duggregnar ute. Då är det lätt att ”ta det imorgon”…

Sov gott med elektrisk avstängning

Det finns gasolkranar som styrs elektriskt. Det finns många tillverkare, men den på bilden kommer från Truma. Just den har jag själv haft utan problem i flera båtar. De flesta båtaffärer har sådana ventiler.

Den grå runda ventilen monteras direkt på gasolens regulator på flaskan, och gasolslangen sätts sedan på ventilen. Det finns även en variant med in-/utgångar för 8 mm kopparrör, om man vill göra en sådan installation. Därefter dras en 3-ledare mellan manöverpanelen (som följer med) och ventildelen. Slutligen ansluts manöverpanelen till båtens 12V-system (via en säkring förstås).

Funktionen är självklar: När du trycker på manöverpanelen öppnas ventilen vid gasolflaskan. Då du stänger av knappen stänger ventilen vid flaskan, och hela gasolsystemet blir trycklöst. En liten lampa visar att gasolen är på, så det är lätt att se.

Paketet kostar en dryg tusenlapp, men ger mycket god nattsömn!

Gasolventilen på plats, fastskruvad på regulatorn