Kapacitetsmätare för batterier

Att mäta spänning är inte att se verklig energitillgång!

Våra batterier lagrar energi, som vi kan använda när vi ligger ute i viken med vår båt. Som nämnts på annan tipssida mår batterierna inte bra av att dräneras på för mycket av sitt energiinnehåll; de åldras då mycket snabbt. Vi själva mår ju inte heller bra av att upptäcka att elen är helt slut, i värsta fall går det inte ens att starta motorn om vi inte planerat lite innan!

Vi behöver alltså, precis som för vattentanken och bränsletanken, en nivåmätare som talar om för oss  hur mycket elektrisk energi vi har kvar.

Dessa mätare finns i många olika fabrikat och modeller. Några exempel ser du nedan.

Hur fungerar energimätaren?

Genom att vi monterar en s.k Shunt i elsystemet får instrumentet möjlighet att mäta hur mycket ström som flyter in i batteriet och även ut ur batteriet. Genom att instrumentets lilla dator även håller koll på tiden, hur länge vi laddar i eller laddar ur, kan instrumentet beräkna aktuell energinivå i batteriet. Instrumenten kan visa mängder med intressant information, men den som är enklast att ta till sig är kanske procentdisplayen. Då står det t.ex -8% på instrumentet, och vi vet att förbrukat 8% av batteribankens totala kapacitet.

Utan ett sådant här instrument blir det mest gissningar, och vi vet inte egentligen hur laddtillståndet är. Ett universalinstrument är fantastiskt användbart, men att mäta spänning (Volt) med ett universalinstrument är ett mycket trubbigt sätt att skaffa information om just batteriets laddningstillstånd. Många har ju även en voltmeter på elsystemets panel, kanske med en visarnål, som står i ett grönt område. Dessa instrument tillför tyvärr ingenting alls. De har alldeles för låg noggrannhet för att ge någon vettig information. De duger möjligen till att indikera att strömmen är påslagen, men säger inget intressant alls om batteriernas tillstånd!

Elkursen går vi igenom olika typer av instrument, och t.ex hur shunten för kapacitetsmätaren skall kopplas in i elsystemet.
Det finns också en kvällskurs där just multimeterns alla möjligheter gås igenom, både teoretiskt och praktiskt. Har du ingen multimeter kan du köpa en på plats om du vill.

Vill du veta mer om Energimätare? Välkommen till Elkursen!

Vill du veta mer om hantering av Mätinstrumentet? Kolla här!