Batteriladdare

Landström ger nästan obegränsad tillgång till ström, så det är förstås ett bekvämt alternativ att använda vid bryggan. Dock gäller det att se upp när man ansluter extern el! Vi har på Elkurs talat mycket om faran med galvanisk korrosion, som kommer som ett brev på posten om man ansluter båten till extern el. Det finns sätt att skydda sig; ”offer”-anoder, potentialskydd, samt isolationstransformator som ger galvanisk isolering.

Det är viktigt att ha rätt laddare i marin miljö. Den skall den vara säker och fukttålig, men också gärna snabb och exakt. Dessutom galvaniskt skild från nätsidan, för att minimera riskerna för korrosion då man ligger med landström. Många laddare säger sig vara marinladdare, men har ändå ventilationsöppningar om man man tittar närmare (eller ännu värre fläkt). Miljön i båten, med salt, fukt och växlande temperaturer, är korrosiv för elektronik.

Se till att laddaren du ansluter uppfyller några olika grundkrav:

  • Helt galvaniskt isolerad från nätet, även skyddsjorden! Helst ska laddaren även vara dubbelisolerad (”klass II”).
  • Automatisk batterikoll och övergång till underhållsladdning.
  • Vatten- och stötsäker för att klara den omilda miljön ombord. Salt och fukt är en dålig kombination för elektronik. Laddare med öppningar och/eller fläkt kommer ge problem. Helst skall den uppfylla normen IP67.
  • Flera saker att tänka på räknas upp här.

Erbjudande från Lindmark Electric i Spånga

Som du kanske minns har vi ordnat bra rabatter på laddare för Elkursare.

I samband med Lindmark Electric i Spånga kan vi erbjuda alla som gått Elkurs bra laddare till vettiga priser. Laddarna är byggda i Spånga, och helt vattentäta (IP67). Efter en torkande värmebehandling i ugn gjuts hela elektroniken in hermetiskt i epoxi. Detta görs under vaccuum, för att inga luftbubblor skall bli kvar. Resultatet är en helt vattentät laddare. Även om du i praktiken inte laddar under vattnet är huvudanledningen att du får en tålig och tuff laddare som kommer hålla mycket länge. Dessutom är den helautomatisk, och sköter själv övergång till underhållsladdning.

Titta på de olika modellerna här. Modellen för 12V/15A är lämplig för de flesta.
När du köper ska du i kassan ange koden du fick på kursen.
Då dras 25% Elkurs-rabatt direkt av från priset!

Kontakta oss om du tappat bort koden!