Spara ström med LED

Byt till LED och spara både energi och batteri!

LED-lampor spar ström, som de flesta vet numera. Vad som menas egentligen är att de har högre verkningsgrad, dvs en större del av den tillförda energin omvandlas till något nyttigt, i detta fall ljus.

Även adventslampor finns som LED

Genom att LED-lamporna har högre verkningsgrad räcker det med lägre inmatad effekt för att få samma ljus. Verkningsgraden hos en glödlampa är blygsamma ca 5%. Det betyder att 5% av inmatad effekt blir till nyttigt ljus, och resterande 95% blir till, oftast, oönskad värme.

LED-lampor har en verkningsgrad på i storleksordningen 35%, dvs runt sju gånger högre. Därför räcker det med 1/7 av effekten för att få samma ljusutbyte, jämfört med en glödlampa.

Det finns idag mängder med LED-lampor, och det går säkert att hitta någon som passar till varje användningsområde. Till båten finns lampor med både bajonettsockel och sk spol-lampor, som är vanliga i lanternor och ibland rufflampor.

Även de vanliga adventslamporna finns numera som LED. En stor fördel med dem är att de är mycket mer driftsäkra, och inte lika känsliga som de vanliga glödlamporna. En typisk glödlampa för adventsljusstakar har en effekt på 3W (Watt), dvs 21W totalt för ljusstaken med sju ljus. En LED-lampa för adventsljusstakar, som på bilden ovan, är typiskt på 0,4W, dvs ca 1/7 precis som beskrivits ovan.

Färgtemperatur, Lumen & RA-tal

När det gäller LED-lampor måste vi lära oss en massa nyheter, som vi inte talat om när det gäller glödlampor. Några av dessa är det som står här i rubriken. Detta kommer vi att behandla i en kommande artikel. 

LED-lampor och dimmer

Dimmern

En vanlig hemmadimmer innehåller en sk triac, som hackar upp strömmen i ”olika breda bitar”, vilket gör att olika mängd energi kommer fram till lampan, som därmed lyser med olika ljusstyrka beroende på hur mycket man vrider på.

LED-lampor drar så mycket mindre energi att dimmern blir ”lurad” och fungerar dåligt. På många dimmers står det det t.ex 60-300W, vilket alltså är det spann den fungerar. Sätter men i en svagare lampa (8W LED motsvarar ca 60W glödljus) kommer man att hamna under den effekt som dimmern kan arbeta med.

LED-lampan

En LED-ljuskälla arbetar vid låga spänningar, ofta enstaka volt. För att man skall kunna ansluta den till vägguttaget på 230V innehåller sockeln på LED-lampan ett sk drivdon som gör om 230V till för lampan korrekt spänning. Alla drivdon fungerar inte med dimmer, eftersom det kräver en mer komplicerad konstruktion. Man har tyckt att det är onödigt att göra dyra drivdon för alla lampor, där de flesta bara släcks och tänds till 100%.

För att kunna dimma sin LED-lampa över köksbordet krävs alltså två saker:

  • Dimmern måste kunna arbeta vid den låga effekt LED-lampan har.
  • LED-lampan måste vara konstruerad för att kunna dimmas. Det står ofta på kartongen, som text eller som en symbol, ”volymkontroll”.
LED-lampan kan användas med dimmer.