Huvudbrytare

Kanske den viktigaste komponenten i båtens elsystem! Satsa rätt!

Säg huvudströmbrytare och de flesta båtägaretänker på den röda nyckeln de bryter strömmen med. En standardprodukt. Men denna”standardprodukt” tillverkas av minst femtio företag världen över. De flesta är skräp. Företag som Biltema, Jula och även vissa lågpriskedjor i marinhandeln har lärt konsumenten att de ska kosta en dryg femtiolapp.

Ofta av tvivelaktig kvalitet

Problemet med många av dessa billigare brytare är att deras konstruktion är för enkel. Två plåtbleck trycks mot varandra då nyckeln vrids om. Med tiden kommer dessa att oxideras, och det är inte ovanligt med plötsligt avbrott. Detta kan i sin tur vara förödande för generator, som ofta skadas permanent om man under drift kopplar bort lasten, batteriet.

Batteriväljare

Sitter det en sån här i din båt? Kasta ut den omedelbart och ersätt med ett skiljerelä! Den snor ofta en halv volt av din laddspänning. Tillräckligt för att försvåra din vardag ombord och drastiskt försämra livslängden på ditt batteri. Om du under gång får för dig att växla om mellan batterierna löper du stor risk att förstöra likriktaren på generatorn. Detta eftersom släpkontakterna är av så låg kvalitet att de för en kort stund helt bryter strömmen från fältlinningen på generatorn, med resultatet att likriktaren brinner. Det har funnits bra sådana här omkopplare. Men det var för längesedan. De som säljs idag är oftast kopior av kopior.

Inte heller nåt vidare…